• slider-01
 • slider-07
 • slider-02
 • slider-05
 • slider-04
 • slider-09
 • slider-03
 • slider-08
 • slider-11
 • slider-06
 • slider-10
 • Start
 • van-rothenburg-naar-regensburg

Van Rothenburg naar Regensburg

.......Verder gingen we naar Ansbach, onze overnachting plaats waar we op tijd waren om nog een rondleiding mee te pikken door een van de grootste kastelen die ik ooit gezien heb, we bezochten 27 kamers maar er waren er meer als vijfhonderd! 

Ook de bijbehorende oranjerie, zo groot als het Vondelpark is zeer de moeite waard.
Het grootste gedeelte van dit complex wordt in beslag genomen door de Frankische deelregering.
Na het stadje verder te hebben bekeken stuurde de hotelhouder ons naar een Italiaans restaurantje om lekker te eten en om na te genieten van het mooie weer.

De volgende dvan r naar r 2ag stond een lange etappe van 65 km op het programma en het was behoorlijk warm met volop zon.
Vauit het hotel was het begin van de route moeilijk te vinden dus vroegen we de weg aan een ouder echtpaar.
Die kregen bijna slaande ruzie over de vraag of we na één of twee stoplichten af moesten slaan.
Een paar kilometer vals plat omhoog over een grindpad was best pittig maar door een wegomlegging te negeren wonnen we wat tijd.
In het middeleeuwse plaatsje Herrieden hebben we even staan kijken bij een bruidspaar dat net de kerk inging en natuurlijk wilden ze even met de step op de foto.
Via de Storchentor inderdaad met ooievaar en een middeleeuwse brug gingen we weer verder, dan weer links, dan weer rechts van de Altmühl.
Ik had zwaar ontbeten maar Mary kreeg om een uur of elf last van de hongerklop dus gingen we op zoek naar een restaurantje, na een uur vonden we er een in dit dunbevolkte gebied.
Ik ben nogal nieuwsgierig aangelegd wat eten betreft en toen ik een Frankenteller op de kaart zag staan bestelde ik die.
Toen de schotel op tafel werd gezet zag ik meteen al dat ik hoogstens een kwart op zou kunnen.
Een supersized bord met daarop alle vleeswaren die de streek te bieden heeft in ruime hoeveelheden met daarbij een berg brood waar ik nauwelijks overheen kon kijken. Gelukkig had de baas een hond die flink heeft meegeholpen om een bres in de hoeveelheid voedsel te slaan.

Het riviertje volgend kwamen we langs een stuwmeer met tal van recreatiemogelijkheden waar ook flink gebruik van werd gemaakt,
Diverse stadjes met middeleeuwse kenmerken gingen we door, het dal werd wijder en merkwaardig vlak wat te maken heeft met een meteoren inslag in de oudheid.
Een mooie plek om een zweefvliegveld aan te leggen had men gedacht en wij genoten van de salto’s en andere capriolen boven het fietspad.
Gelukkig kwam het eind in zicht, we zaten zonder drinken, waren verbrand en aan rust toe.van r naar r 3

De volgende dag reden we eerst naar Karlsgraben waar zich een cultuurmonument van Europese allure bevind.
Dertienhonderd jaar geleden hat Karel de Grote het plan om hier een kanaal te graven van de Donau naar de Rijn. Hij zette 6000 arbeiders aan het graven, en het werk leek goed te verlopen, alleen had Karel vergeten dat die mensen ook moesten eten en ergens slapen.
Dus na een paar weken was iedereen hem gesmeerd en bleef het werk onafgemaakt.
De resultaten van dit gegraaf zijn nog steeds duidelijk zichtbaar.

Voorbij de plaats Treuchtlingen wordt het dal opeens veel nauwer en steppen we vaker langs steile rotsen.
We komen bij het vestingstadje Pappenheim maar omdat we onze Pappenheimers wel kennen laten we het slot links liggen, te hoog en te steil.
Een stuk verderop bezoeken we wel een slot met folterkamer en natuurmuseum met veel opgezette dieren.
Met een genummerd knopjespaneel kan je de bijbehorende geluiden horen dus daar hebben we een half uurtje leuk mee gespeeld..
De hele dag dreigde er regen en de laatste 3 km werden we nog doornat in een stortbui.
Aangekomen in Eichstätt, de bisschopsstad vielen de vele indrukwekkende gebouwen op.
Na het eten gingen we wat wandelen en toen we orgelmuziek hoorden liepen we de kathedraal binnen.
Er waren wat toeristen en er zaten een stuk of zeven mensen in de banken die ons boos aankeken.
Dit bleek te komen omdat er een kerkdienst op het punt stond om te beginnen dus zorgden wij dat we voor het zingen de kerk uit waren.
Nu was er nog een grote kerk en toen we daar naar binnen gingen duurde het niet lang of de pastoor of wat het ook was stuurde ons weg omdat hij op het punt stond om met een gigantische sleutel de kerk af te sluiten.

Bij de volgende etappe liep het fietspad tussen de velden door waar een boer geploegd had en grote kluiten vette rivierklei op het pad had achtergelaten. Binnen twintig meter waren onze steps volledig vastgelopen door de klei tussen wiel en spatbord en zijn we een poos met takjes aan het klooien geweest om de boel weer een beetje gangbaar te krijgen. De natuur was hier erg mooi en ieder stadje had wel iets van de Romeinen.
Gelukkig houden we geen van beide van Romeinen dus we schoten lekker op.
In deze streek worden veel fossielen gevonden en ook de eerste archeopteryx, de oervogel die voor geleerden het bewijs vormt dat de vogels van de reptielen afstammen. We passeerden een vreemde witte rotsformatie genaamd “De twaalf apostelen”maar wij telden er minstens veertien.
De fietspaden bestaan hier vaak uit een soort steenslag en dat heeft heuvel op de neiging om weg te rollen onder je afzetbeen,
Als het nat wordt dan zak je er een stukje in weg dus af en toe was het best pittig.
In een stadje onderweg heeft men naar aanleiding van een legende een Chinezenbron gebouwd, een fontein in de vorm van een dikke chinees.
De hele bevolking doet mee aan de jaarlijkse Chinezen optocht.
S’avonds slapen we in Essing waar we binnen steppen over de langste houten brug van Europa.
Het kleine dorp ligt letterlijk tegen een steile rotswand geplakt en als we door de stadspoort naar binnen rijden rammelen we bijna van de step over de kasseien. We passeren de oudste witbierbrouwerij van Duitsland en natuurlijk ligt ons hotel zoals iedere dag weer naast de kerk maar ondanks het gebeier ieder kwartier sliepen we steeds goed. Hier ook aten we de lekkerste maaltijd van de hele vakantie, o.a. pannenkoekensoep en een perfect forelletje

S’nachts horen we de regen kletteren en ook bij het opstaan regent het pijpenstelen.
Op het journaal horen we dat er diverse straten en kelders zijn ondergelopen en volgens onze immer optimistische oosterburen zal het de hele dag zo door gaan. Maar we moeten verder en hoewel bij het ontbijt iemand vertelde dat je het laatste traject ook per trein kunt doen kiezen we uiteraard toch voor de step.

We zijn al snel geheel doorweekt maar de temperatuur is goed en de wind is in de rug.
Juist nu hebben we pech, de rem van Mary begeeft het en die heb je hier echt wel nodig.van r naar r 4
Een vriendelijke Duitser beweerd dat hij alles van remmen weet en “helpt ons” door het remblokje te verwijderen en het mij los in de hand te geven.
Na hem op subtiele wijze gezegd te hebben dat hij op moest donderen heb ik het blokje weer gemonteerd en met behulp van een tyrap en een prop papier was de rem weer bruikbaar.
De omgeving was vast heel mooi maar wij concentreerden ons op de soms vijftien centimeter diepe plassen waar we doorheen stepten. Toch hebben we onderweg nog een stad bezocht, de plaatselijke brouwerij daar bezat de grootste biergarten van Beieren.
Er was een leuk museum van geluidsdragers waarvan de ingang zich na enig zoeken in een kledingwinkel bleek te bevinden. We herkenden hier o.a. veel radio’s en cassettedecks uit onze jeugd. Ook namen we een kijkje bij de grootste bergkristal ter wereld die hier niet gevonden werd maar in Amerika, het ding weegt maarliefst 3000 kg.

De regen ging maar door en de temperatuur was tot 12 graden gezakt dus lieten we de verdere attracties links liggen.
Aangekomen in het hotel bleek onze bagage nog niet gebracht te zijn.
Onze steps plaatste ik in de parkeergarage in de hoop dat de bagageman ze zou vinden en mee nemen naar ons starthotel.
Even lekker bijkomen in de badkamer maar nog wel even de natte spullen aandoen om de bagage uit de lobby te halen.
Regensburg hebben we dus niet kunnen bekijken, jammer het was de meest interessante stad op de route.

De volgende ochtend stond de bus klaar om ons naar het startpunt te brengen en gelukkig stonden onze steps op de afgesproken locatie.
Ondanks wat tegenslag met het weer was het toch een geslaagde vakantie en gingen we tevreden naar huis.

 Arie & Mary Folkers

 

 

Wij worden ondersteund door:

vipwebdesignVIPWebdesign Houten No nonsense webdesign! 

 

Logo Step Events

kostka

logo stepshop

StepWinkel Logo steponline Professionele & betaalbare poedercoating Bolsward
stepplaza de steppenspecialist    

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.

DISCLAIMER