Wilt u uw steptocht op de kalender?
Mail dan de tekst, locatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gewichtig

Mijn vader was meubelmaker. Een echt klassieke vakman. Helaas beschikte hij destijds niet over het gereedschap dat heden ten dage ons ter beschikking staat. Alles met het handje. Zagen, boren, schaven, enzovoorts. Hij was net zo verliefd op zijn zaag als die baardman in de Hornbach-reclame. “Een zaag moet zingen” zei mijn vader dan altijd. Probeer tegenwoordig maar eens een stuk hout mooi haaks te zagen met het handje. Dan moet je al echt een vakman zijn, zoals mijn vader. Goed gereedschap was in die tijd ook al het halve werk. En nog steeds. Aan welke klus je ook begint, investeer in goed gereedschap. En je zult merken dat klussen minder moeilijk is dan voorzien.

Goed materiaal is altijd aan te bevelen. Soms trap ik er ook nog in. “Penny wise, pound foolish”. Spijt als haren op mijn hoofd bij de aanschaf van weer zo’n inferieur artikel. Gelukkig heb ik niet zoveel haar meer, dus erg veel spijt heb ik dan ook weer niet. Had ik maar niet zo stom moeten zijn.
Jaren geleden heb ik op Mallorca voor Nieuwe Revu wielerkampen georganiseerd. Diverse keren ben ik daar geweest om samen met René Pijnen en Rini Wagtmans op de racefiets een weekje rond te rijden op dat ideale fietseiland. Wel honderd deelnemers met eigen fiets. Allemaal fietsfanaten in één hotel. Wat een feest. Met één gespreksonderwerp: racefietsen. Dikke verhalen. De een nog méér gepresteerd dan de ander. De een ’n nog betere naaf dan de ander. Of welk onderdeel van de racefiets dan ook. Gek werd ik ervan. Een week lang ouwehoeren over een racefiets en alles wat ermee te maken heeft. Maar die mannen (en enkele vrouwen) lusten er wel pap van.

Er werd ook flink gegeten en gedronken. En dat was ook wel een aantal deelnemers aan te zien. Dikke pens, dikke reet. Overgewicht met een BMI van ver boven de 30, schat ik zo in. En dat was goed te merken bij de beklimmingen van niet geringe heuvels en bergen. Zwoegend. Tot op het tandvlees kwam men op de top, om vervolgens met die massa bergaf te racen. De aantrekkingskracht van de aarde doet dan flink zijn werk. En als ik dan in de slipstream zat van zo’n dikke reet, dan maakte ik snelheden die ik nog nooit van mijn leven had gereden.

Maar ’s avonds weer dikke verhalen over het geïnvesteerde materiaal. Hoe de ene racefiets toch een pondje lichter was dan de andere. Lekker opscheppen. Snoeven. De een legt nog méér “gewicht” in de schaal dan de ander. Grote mond. “Jongens, we nemen nog een biertje”.

Recent las ik een bericht van een 94 kilo zware amateurwielrenner. Ik citeer: “ Elke gram telt bij het wielrennen. Als je fietsen serieus neemt, dan weeg je je gear tot achter de komma. Ik heb echt geen fietsbel op mijn fiets”. Uiteraard geen fietsbel, want dat betekent weerstand. Maar wel een racefiets ter waarde van duizenden euro’s.

Uiteindelijk zijn het toch de bovenbenen en de cardio die er toedoen. En uiteraard ook het materiaal. Dat geldt zowel voor een racefiets als een step. In Amersfoort hebben we een zéér bekende afdaling. Laan 1914. Daar worden hoge snelheden gehaald met de step. Bepaald niet ongevaarlijk, overigens. Het gebeurt mij regelmatig dat iemand mij voorbij komt suizen op die afdaling. Nee, geen dikke reet of een dikke pens. Gewoon een stepper die lichter is dan de 70 kilo van mij schoon aan de haak. Maar wel een ander merk step. Ik noem geen merk, maar ik word verrast door de kwaliteit van het materiaal. Het loopt allemaal net even iets soepeler. En dus gewoon sneller bergafwaarts.

Op de vlakke weg heb ik wel eens geruild van step en was ik verbaasd over de souplesse van zo’n ander merk. Dus goed materiaal helpt. Het gewicht van een gemiddelde recreatieve step speelt niet zo’n geweldige rol. (+/- 1 à 2 kilo). Kennelijk wel het soort as en/of lagers.
Maar uiteindelijk gaat het ook bij het recreatieve steppen om de bovenbenen en de cardio. Goed materiaal helpt zeker. Maar het gaat ook om welk doel je met het steppen nastreeft. Lagere rolweerstand levert tenslotte ook minder verbranding van calorieën op.

Ik hou het maar gewoon bij mijn mooie klassieke step. Al méér dan tien jaar uitstekend materiaal. Geen enkel gebrek. En ik probeer zo goed mogelijk mijn conditie op niveau te houden. Mijn doel is tenslotte gewoon lekker te steppen. Genieten van de natuur, de omgeving en mijn stepvrienden. En op een kilometertje of minuutje méér of minder kijk ik niet. Gewichtig doen zit al helemaal niet in mijn aard. Maar aan goed materiaal hecht ik wel veel gewicht, net zoals mijn vader.

(Klik hier voor een leidraad om de juiste stepkeuze te maken)

Henk Roelofs, Stepclub Amersfoort

Stepteams

locatie

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.

DISCLAIMER