Wilt u uw steptocht op de kalender?
Mail dan de tekst, locatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BLOED LINK

De afgelopen periode zijn wij met de camper op pad geweest. Heerlijk gezworven door Frankrijk en Spanje. Uiteraard hadden we ook onze nieuwe E-bikes mee, want we hadden grootse plannen. Een step paste er ook nog bij op de fietsendrager van de camper.Wij zijn begonnen in Frankrijk op de zogenoemde Voie Vertes (groene paden). Deze link geeft een mooi overzicht van alle Voie Vertes in Frankrijk: www.voiesvertes.comMooie autovrije fietspaden, aangelegd op oude spoorlijnen, langs kanalen en over (jacht)paden. Prachtige fietsroutes met weinig hoogteverschillen.
Alles is vrijwel (vals)plat. In Frankrijk is er sprake van een groot netwerk van dergelijke Voie Vertes. Dus dat fietst heerlijk en daarvoor hebben we niet de elektrische ondersteuning nodig gehad. We beschikken namelijk over een soepele 10 speed derailleur op onze E-bikes, waardoor we er bijna even gemakkelijk op fietsen als op onze normale hybride fiets, terwijl ze toch al snel ca. 23 kilo wegen.
Ook zijn juist deze paden fantastisch geschikt om te steppen. Uit eigen ervaring weet ik dat steppen op de doorgaande Franse wegen al snel vrij lastig en bovendien bloedlink is. Maar de Voie Vertes steken er met kop en schouder bovenuit. Zowel qua traject als veiligheid.Om onze E-bikes eens stevig uit te proberen, hebben we ook de Mont Ventoux beklommen vanuit Bedoin. Ongeveer 21 km klimmen. Wat een ervaring!!! Tot onze eigen verrassing hadden we met onze step- en fietsconditievrijwel uitsluitend de eco-stand (en bij heel steile hellingen ff de toerstand) nodig. Het was een ontzettende linke (Noord Hollands voor “leuke”) ervaring te midden van al die enthousiaste sportievelingen. Alle soorten (E)-fietsen hebben we gezien, maar voor een step is zo’n beklimming toch iets teveel gevraagd. Een vriend van mij schreef trouwens een geweldig boek over de Mont Ventoux en heeft een prachtigesite over deze kale berg. Deze link geeft alle informatie over de kale berg: www.dekaleberg.nl De afdaling is natuurlijk een sensatie. Helm op je kop en gaan!!! Maar het is en blijft natuurlijk ook bloedlink. Een verkeerde stuurbeweging en je bent flink het haasje met zo’n vaartje van rond de 60 km p/u. Uit eigen ervaring weet ik dat dit ook geldt als je op een step staat.Tenslotte tikte ik die snelheid ook met de step aan, na de beklimming van de Alpe d’ Huez voor het goede doel: Steppen tegen Kanker. Dan kun je toch maar beter een stevige step gebruiken, speciaal ontworpen voor in de bergen.
We steken de grens naar Spanje over en ontdekken tot onze verbazing dat het in de grote Spaanse steden stikt van de elektrische steps, waarop luie toeristen zich voortbewegen door de stad. Dat heeft natuurlijk niets met steppen te maken. Eigenlijk is het gewoon een elektrische plank met een stuurtje waarop je wordt voortbewogen. Bloedlink, want ze halen in het drukke verkeer makkelijk een snelheid van 20 à 25 km per uur.In Nederland zijn ze verboden. En terecht, want ze zijn bloedlink en er hebben zich al een paar dodelijke ongevallen voorgedaan. Je bent niet verzekerd met zo’n elektrische plank op de openbare weg en bovendien riskeer je een fikse boete of in beslagname. Nee, het is altijd beter om te bewegen in plaats van je te laten voortbewegen op zo’n elektrische plank. Maar waarschijnlijk is het tij al niet meer te keren en zal Nederland binnen enkele jaren worden verrijkt met deze nieuwe verkeersdeelnemers. Hopelijk goed verzekerd en helm verplicht. Zoals bij de Veeley step. Maar die kost al snel € 1599,-. Verzekering en helmplicht zou trouwens ook bittere noodzaak zijn voor al die E-bikers.
Snel laten we de Spaanse steden achter ons en gaan heerlijk fietsen op de Via Verdes, prachtige fietspaden door de vrije natuur (www.fietseninspanje.nl). Ook aangelegd op oude spoorwegtrajecten. Meestal gravelpaden, maar zeer goed begaanbaar. Altijd geleidelijk klimmen en dalen (max. 2%). Dus ook zéér geschikt voor de step heb ik gemerkt.Het was een linke en sportieve vakantie. Veel bewogen en een ervaring rijker met die elektrisch plank voor luie mensen, die wat mij betreft nog héél langverboden mag blijven in Nederland.
En voor de komende periode hoop ik dat iedereen weer goed verlicht en zichtbaar de weg opgaat met de step.

Want anders is het absoluut BLOEDLINK.

Henk Roelofs, Stepclub Amersfoort

Stepteams

locatie

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.

DISCLAIMER