Wilt u uw steptocht op de kalender?
Mail dan de tekst, locatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

GESJOEMEL, DOPING OF MATCHFIXING!

Eerder schreef ik al een blog over sjoemelen. Het wemelt van het gesjoemel in de wereld. Doping, elektro-motor, etc. Er kwam zelfs  een nieuwe categorie bij “de sjoemelboeren”, die met de registratie van hun kalveren hadden gesjoemeld. Het schijnt bij de boeren om slechts een zeer klein gewin te gaan, maar maakten toch de ongelooflijk grote fout om te frauderen en daarmee tevens de hele stamboom te ondergraven. Daarnaast hebben de boeren op grote schaal gesjoemeld met de boekhouding van hun mest in verband met de fosfaat uitstoot.

Ik heb veel respect voor boeren. Ook mijn familie was actief in deze sector. Mensen van stavast, rechte rug, hard werken, etc. Allemaal classificaties die bij mij opkomen als ik aan boeren denk. Helaas weer een illusie armer. De goeden niet te na gesproken.

En wat te denken van gesjoemel met scharrelkwarteleieren”,  die gewoon uit legbatterijen afkomstig zijn. De regio Barneveld werkt zich nog verder in de nesten.

Nog zo’n man van stavast waar ik altijd veel bewondering voor heb is: Jillert Anema, u weet wel, de coach van Jorrit Bergsma. Recht door zee. Boute uitspraken. Lekker ruzie maken. Heerlijk zo’n type in een wereld vol diplomatieke uitspraken. En uiteraard denk ik aan onze eigen sjoemelminister Halbert Zijlstra. Zo’n heerlijke fries met een redelijk rechte rug en met niet altijd even diplomatieke uitspraken in de politiek. Echter, ook hier kwam hoogmoed  voor de val. Een iets te grote broek aangetrokken. Stom! Einde politieke carrière!!

Maar……..wie schetst mijn verbazing dat Jillert Anema een poging heeft gedaan tot matchfixing bij de ploegenachtervolging schaatsen in Sotsji (2014). Als coach van de Franse achtervolgingsploeg probeerde hij het op een akkoordje te gooien met de Nederlandse achtervolgingsploeg, tegen wie de Franse ploeg destijds moest schaatsen. De Nederlandse ploeg zou  de Fransen moeten sparen. Een akkoordje omwille van toekomstige beschikbare fondsen voor de Franse schaatsploeg.  Tegen iedere Olympische waarde. Hoe stom kun je zijn!? Slechts een berisping van het NOC/NSF.

Uiteraard is er al langer sprake van matchfixing  in de voetbalwereld. Er wordt veel onderzoek gedaan naar afwijkend gokgedrag op uitslagen van wedstrijden, maar het harde bewijs is nog niet echt  geleverd. Er is ooit iets onoirbaars  vastgesteld bij Willem II versus FC Utrecht, maar de onderste steen is nooit echt boven gekomen.

Gesjoemel, doping of matchfixing. Het lijkt van alledag te zijn. Bij alle sporten, in alle sectoren en het lijkt erop dat je niemand meer op z’n blauwe ogen kunt geloven. Wie had nou gedacht dat een lid van het Russische curlingteam, dat de bronzen medaille op de OS veroverde, betrapt werd  dopinggebruik. Curling!!?? Ja curling,  u hoort het goed.  Dat de deelnemers van de curlingkwis van Frans Bauer niet zonder doping zijn, kan ik me goed voorstellen, want de lijst met verboden middelen is uitputtend. Dus je bent al snel de klos. Maar dan hebben we ook niet over echte sporters.

Hoe zou het in de stepsport zijn? En dan bedoel ik de wedstrijd stepsport. Geen idee. Ik durf er mijn handen niet voor in het vuur te steken. Of ben ik nu te pessimistisch? Laat ik voorlopig maar uitgaan van een mooie, schone sport. Er gaat natuurlijk in deze sportdiscipline relatief weinig geld om. Maar het gebruik van verboden middelen bij amateurs is ook een serieus probleem. Dus  voor de zekerheid zou ik de organisatie van het WK steppen (van 20 tot en met 22 juli 2018) in Losser willen adviseren om scherp te zijn op gesjoemel, doping of matchfixing. Het komt namelijk in de beste families voor.

Het gaat uitsluitend om fairplay en sportief winnen in de sport, toch!?  Welke sport dan ook!

Henk Roelofs, Stepclub Amersfoort.  

Stepteams

locatie

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.

DISCLAIMER