Wilt u uw steptocht op de kalender?
Mail dan de tekst, locatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

SJOEMELSTEP

Heeft U weleens gesjoemeld? Eigenlijk hoef ik dat waarschijnlijk niet te vragen, want het antwoord is gewoon volmondig JA. Onlangs vroeg ik in een groot gezelschap of er iemand was die nog NOOIT had gesjoemeld. Steek Uw hand op. Het bleef angstvallig stil en alle handen bleven gewoon waar ze waren. 

Heerlijk dat er zoveel gesjoemeld wordt in Nederland. Een prachtig woord. Klinkt zo lekker ondeugend. Aanvankelijk dacht ik dat het woord afkomstig was uit het Jiddisch. Maar nee, het komt uit Duitsland. “Schummeln” oftewel schommelen.

En dat sjoemelen begint al op jonge leeftijd. Het lijkt wel of het bij de mens genetisch is ingebouwd. Als ik met mijn kleinkinderen een potje kaart of een ander spelletje doe, dan moet ik steevast opletten dat er niet wordt gesjoemeld. Van vals spelen kan ik nog niet spreken, maar het randje opzoeken dat kennen ze al vroeg.
En dat sjoemelen is niet voorbehouden voor alleen Nederland of een bepaalde sector. De hele wereld lijdt eraan. Wat dacht U van de sjoemelsigaret. Advocaat Bénédicte Ficq is een strafzaak begonnen tegen de tabaksindustrie. Ze vindt dat er zelfs sprake is van moord. Van alle technische feiten ben ik niet op de hoogte, maar duidelijk is dat de tabaksindustrie op grote schaal er alles aan heeft gedaan om de nicotineverslaving zo groot mogelijk te maken en te houden.

En dan VW met de sjoemelsoftware in de auto’s. Ook daar een rechtszaak. Niet alleen vanwege de fraude die gepleegd is jegens de bezitters van zo’n diesel, maar tevens een ongekend disrespect voor het milieu. Niet geheel onterecht werd “sjoemelsoftware” tot het woord van het jaar gekozen. En VW is er nog niet vanaf.
En zo kunnen we nog heel wat voorbeelden aanhalen. Banken, verzekeringsmaatschappijen, vleesindustrie etc. hebben hun creativiteit ook volop gebruikt om de klanten te belazeren. Wat dacht U trouwens van sjoemelaanbiedingen. Gewoon via reclame zeggen dat een product in de aanbieding is, maar in werkelijkheid ligt de prijs op hetzelfde niveau of soms zelfs hoger. Bij ons thuis noemde we dat gewoon: “Verneuk de massa, grijp de kassa”. Minachting voor de klant.

Maar erger wordt als het gaat om een sjoemelbaby uit Sri Lanka. Of als wetenschappers gaan sjoemelen. Wie kent niet onze sjoemelprofessor Diederik Stapel. Gewoon harde data weggooien omdat het beter uitkomt. Maar als Justitie gaat sjoemelen, dan zijn de rapen gaar. Ik viel van mijn stoel toen ik hoorde dat er bij het ministerie van Justitie met onderzoeksresultaten is gesjoemeld omdat het politiek beter uitkwam. Sjoemeljustitie!! Hoe kun je het vertrouwen in onze politici en ons rechtssysteem nog ernstiger beschamen. Of zou er ook soms met de cyaankali gesjoemeld zijn die is binnengesmokkeld om Slobodan Praljak zijn verdiende straf te laten ontlopen?

Sjoemelen hoort kennelijk bij ons dagelijks leven. U, ik en alle anderen hebben ook weleens gesjoemeld. Toch!!?? Met één glaasje teveel achter het stuur, iets te hard rijden, een creatieve belastingaangifte, zwart werken, sjoemelen met je leeftijd of dat van je (klein)kind, illegaal kopiëren of downloaden van cd’s, dvd’s,e-books of andere software, bij een spelletje, spieken op school, indienen van schadeclaims bij de verzekering of andere declaraties, etc. Op velerlei wijzen komen we in de verleiding om een beetje oneerlijke trucjes toe te passen.

En ach, niet alles is even erg. Soms is het ook een beetje ’n sport. Maar het is schandalig als je een ander ernstig benadeelt. Zoals in de échte sportwereld. Hoe erg is het niet dat Lance Armstrong en al die andere wielrenners de zaak zwaar hebben belazerd en daarmee andere wielrenners vreselijk hebben benadeeld. En wat dacht U van het veel besproken moment van Fabian Cancellara in de Ronde van Vlaanderen op de Muur van Geraardsbergen. Nog steeds is men van mening dat een klein elektro motortje in de trapas van zijn fiets ervoor heeft gezorgd dat hij op deze muur van Tom Boonen weg kon springen. Of je hebt last van astma en neemt een dubbele dosis salbutamolwaarde zoals Chris Froome. Zou ie sjoemelvrij zijn?

Ontgoocheld was ook iedereen toen de jonge Belgische belofte Femke Van den Driessche tijdens het WK veldrijden in Zolder (onder de 23 jaar) is betrapt op mechanische doping ofwel een motortje in de trapas. Het meiske was compleet overstuur. Twee mogelijkheden: ze is inderdaad belazerd door haar eigen technische staf of ze slaagt cum laude voor de toneelschool. Hoe dan ook, einde carrière. Ze hield het per direct voor gezien en kreeg later van de UCI sowieso een schorsing van 6 jaar en een stevige boete.

Maar hoe erg is het als de overheid zich op grote schaal bezighoudt met doping, zoals in Rusland. En terecht zijn alle sporters voor de OS 2018 geschorst, tenzij het tegendeel kan worden bewezen. Behalve in de toenmalige DDR heb ik nog nooit zoiets grootschaligs en schandaligs meegemaakt.

En het gaat altijd en allemaal om geld en/of aanzien.

Gelukkig is de stepsport een “kleine” sport waar niet zoveel geld in omgaat. Noch aanzien. En dat is maar goed ook. Anders kunnen we wachten op de eerste sjoemelstep (als ie er al niet is). Een step die extra power krijgt van een motortje in de as. Sommige e-bikes rijden tenslotte ook al vanzelf, zonder ook maar één omwenteling van de trapas. Een klein beetje extra kW kan net het verschil maken, toch!!??

Maar er is één groot voordeel bij de stepsport. De meeste steppers genieten vooral van het toersteppen, waarbij snelheid of prestige er totaal niet toedoet. Gewoon lekker steppen en je conditie op peil houden. Genieten van elkaar en van de natuur. In een heerlijke flow met prachtige swing. Een heerlijk buikgevoel krijgen zoals bij het schommelen.

IK WENS U ALLEMAAL EEN SJOEMELVRIJ 2018!!!

Henk Roelofs, Stepclub Amersfoort

Stepteams

locatie

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.

DISCLAIMER