Wilt u uw steptocht op de kalender?
Mail dan de tekst, locatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Helm op je kop

U kent ze wel die beelden van de Tour de France in de vorige eeuw. Nog niet zolang geleden. Keihard koersen op van die racefietsen met de “shifters” nog op het frame. Het was in ieder geval goed zichtbaar of een renner schakelde. Met de huidige technische ontwikkeling is alleen voor een getraind oog het schakelen nog zichtbaar. Destijds geen oortjes in, dus alles in eigen hand.

Ook werd er in die periode nog met een petje op gekoerst. Klepje omhoog vanwege de reclame, of voor de stroomlijning achterstevoren met de lange haren er onderuit. Mooi gezicht. Nog steeds zijn die petjes voor verzamelaars een grote hobby. Zo’n petje van Eddy Merckx , Bernard Hinault of onze eigen Joop Zoetemelk, Rene Pijnen of Hennie Kuiper.

Maar in mei 2003 was het gedaan met de petjes tijdens het koersen. De helmplicht werd ingevoerd. De maatregel werd genomen naar aanleiding van de val van de Kazachse renner Andrej Kivilev tijdens Parijs-Nice, die daaraan overleed. Kort daarvoor had ie zijn “pothelm” afgezet, omdat hij het te warm vond.

Hoewel de helm geen absolute zekerheid biedt, zoals blijkt uit het overlijden van Wouter Weylandt (met helm op) na een ernstige val, geeft het wel voldoende bescherming voor ons meest vitale lichaamsdeel. En de huidige helm weegt nog slechts 200 gram en heeft voldoende ventilatie. Een ware (r)evolutie, evenals het gewicht van de racefiets, het draadloos schakelen met shifters aan het stuur en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En niet alleen in de wielrensport is de helm de normaalste zaak van de wereld, ook andere (niet-gemotoriseerde) sporten wordt de noodzaak gezien. Kijk bijvoorbeeld naar de schaatssport (peloton), skaten, skeeleren, paardensport, skiën, schansspringen, etc. Uiteraard zijn er nog steeds van die malloten die vinden dat ze wel zonder kunnen. Je kent ze wel, die dikbuikige weekend-wielrenners of skaters. Natuurlijk is bewegen goed, maar neem wel de moeite om een helm op te zetten. De eerste hulp in het weekend heeft het al druk genoeg met al die voetbalblessures, comazuipers, etc

Duitsers hebben genoeg fietsen (!) en in Duitsland ( als ook andere landen) is het dragen van een helm tijdens het fietsen de normaalste zaak van de wereld. Je herkent ze onmiddellijk. Gedegen en “gründlich”. Daar wordt tenminste niet mee gesjoemeld. Althans dat hopen we maar. En ook kinderen dragen een helm. Gelukkig zie je dat in Nederland ook steeds meer. Want met een vaartje van ca. 10 à 20 km p/u tegen een paal aan, is vragen om problemen

En dan die E-bikers zonder helm. Gemiddeld harder dan 20 km p/u. Recente statistieken wijzen op veel ongevallen in deze doelgroep. Onverantwoord. Wat een stelletje idioten. En uit een enquête werd duidelijk waarom. “Mijn haar, mijn permanentje, te warm, niet stoer, ga een beetje voor gek lopen, etc. “Tja, te warm” dacht Andrej Kivilev ook.

Maar ook steppers zien we nog steeds veelal zonder helm. Het is niet verplicht, maar wel verstandig. Zowel op de normale weg, als bergje af. Snelheden van 40 km p/u zijn dan niet abnormaal. Maar wel als je zonder helm onderuit schuift. Dan ziet je hoofd er wél abnormaal uit als het tegenzit. Laat staan als je tegen een boom of zo gaat. Op een paar nieuwe fontanellen zit je toch niet te wachten. Die heb je tenslotte allang geleden laten dichtgroeien. En er is zo’n formule (Newton)die kan uitrekenen hoe hard dat is met een bepaalde snelheid en je gewicht. Dat wil je niet weten. Maar mocht je toch benieuwd zijn of jouw hoofd er wel tegen bestand is, maak dan eerst de berekening middels die formule. In de praktijk uittesten lijkt me minder verstandig.

DUS WEES ZUINIG OP JE KOP, ZET EEN PASSENDE HELM OP!!!

Henk Roelofs
Stepclub Amersfoort

Stepteams

locatie

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.

DISCLAIMER