Wilt u uw steptocht op de kalender?
Mail dan de tekst, locatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

PILLEN OF BEWEGEN?

De R is weer in de maand. Dat betekent dat alle scholen weer zijn begonnen. Iedereen weer in het normale ritme. Tevens tijd, tenminste als je de commercials moet geloven, om wat extra vitaminepillen te nemen. Want oh, dat najaar met al die regen en storm. Niet te vergeten onze strenge winters. Als je niet oppast loop je de kans ernstig ziek te worden.

“Gewoon gezond eten, rust en regelmaat”, zou mijn moeder zeggen. Dat is het beste remedie om deze periode met weinig zon goed door te komen. Dan heb je geen pillen nodig.

En sporten? Ja, uiteraard. Bewegen is een van de beste methodes om gezond te blijven. En als de R in de maand is, beginnen de sportscholen weer vol te stromen. Met mensen die allemaal een geweldig voornemen hebben om wat aan de conditie te gaan doen of om af te vallen. Want een hele zomer lang BBQ-en, bier, wijn en weinig bewegen doet er geen goed aan. Helaas haakt na enkele weken weer het grootste deel van de enthousiastelingen af. Hetzelfde patroon in de maand januari. Volgevreten na de feestdagen vlug naar de sportschool om de nodig kilo’s kwijt te raken.

Maar hoe kom je dan van die kilo’s af. In plaats van bewegen zijn er tientallen bedrijven of goeroes die goed garen spinnen bij de verkoop van pillen of andere afvalmethodes. Kost klauwen met geld en leidt tot niets. Zo’n crash dieet helpt zeker op korte termijn, maar als je je levensstijl niet aanpast, zitten de kilo’s er binnen te kortste keren weer net zo hard aan. En de zakkenvullers hebben precies bereikt wat ze willen, want er komt weer een volgende periode om te gaan afvallen.

Hopelijk krijgen we in Nederland geen Amerikaanse toestanden hier. Maar ik vrees het ergste. Bijna de helft van de Nederlanders heeft matig tot ernstig overgewicht. Een soort tweedeling in de maatschappij. En dat is in de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

En dat overgewicht is echt een groot probleem. Niet alleen bij volwassenen. Het begint al op jonge leeftijd. Teveel en ongezond eten. Chips, cola, pizza’s, fast food, etc. Allemaal ingrediënten die tot overgewicht leiden. En bovendien bij kinderen meestal weinig goeds betekent voor het gewicht op latere leeftijd. Zo’n 15% van de jongeren tussen de 4 en 17 jaar heeft overgewicht. Zelfs in China is er veel sprake van obesitas bij kinderen. Er worden daar zelfs zomerkampen georganiseerd om kinderen te laten afvallen door gezond te eten en te bewegen. De verwencultuur door het één kind beleid eist daar z’n tol.
Natuurlijk is het niet nodig om allemaal met een 6-pack rond te lopen, maar een goed BMI (Body Mass Index) is wel verstandig. (De formule van een BMI is: Je gewicht gedeeld door het kwadraat van je lengte ). Minder kans op hart en vaatziekten, minder belasting op de gewrichten, etc.

Dus……bewegen, bewegen, en nog eens bewegen. Het enige dat écht helpt. Goed voor hart en bloedvaten, gewicht, spieren, cardio, weerstand, botten, mentale weerbaarheid en zo kan ik nog wel even doorgaan. En gelukkig is er de commercial van Specsavers die op een geheel eigen wijze een knipoog maakt naar bewegen voor ouderen. In plaats een potje bingo is lekker met de billen schudden en bewegen ook voor de ouderen heel goed.

En uiteindelijk zal het ook bijdragen aan een verlaging van de zorgkosten. En dat scheelt ook weer in de portemonnee. Daar is iedereen mee gebaat.
En wat is er dan heerlijker om een avondje te steppen. Heerlijk in de buitenlucht. Alle spieren een beurtje geven. Hoofd lekker leegmaken. Zowel langdurige verbranding (lees: afvallen) als opbouwen van longconditie komen bij de stepsport aan de orde. Je verbrandt 40% meer calorieën met een uurtje steppen in vergelijking met een uurtje fietsen. En zo heb ik al een grote groep steppers gezien, die zijn afgevallen en een betere (long)conditie hebben opgebouwd.

Dan heb je geen pillen nodig om af te vallen of pillen voor extra vitamines. Laat de R in de maand maar komen. Die kunnen we wel trotseren, want steppen doen we het hele jaar door. Gewoon gezond eten en voldoende bewegen. En dat geldt zowel voor jong als oud. Sterker nog, wellicht eerder voor de jongeren onder ons dan de 50 plussers.
Of zoals bij onze dokter op de muur staat geschilderd:

ALS JE NIET BEWEEGT, STA JE STIL!!

Stepteams

locatie

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.

DISCLAIMER