Wilt u uw steptocht op de kalender?
Mail dan de tekst, locatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

JONG GELEERD, OUD GEDAAN

 

Als kind had ik in de zestiger jaren uiteraard ook een step. Zo’n eentje met van die dikke luchtbanden. Ieder kind had er wel een. De luxere uitvoering had een rem op het achterwiel. Simpel edoch uiterst effectief. Je trapte gewoon met je hak van je schoen op de rem bij je achterspatbord. En stil stond je.

Het was ook de tijd dat een step een heel normaal vervoermiddel was. Je ging ermee naar school, de sportvereniging, muziekles, etc. Op slot hoefde niet, want in die tijd werd er nauwelijks gejat. Het was ook de tijd van de eenvoudige spelletjes op straat. Hinkelen, katterikken, twisten, landje pik, polstok springen over sloten, etc. Heerlijk, lekker rauzen in de buitenlucht.

Met de step werd je geacht op de stoep te blijven. Veel auto’s waren er in die tijd uiteraard niet, maar volgens de verkeerswet vielen de steppers onder de categorie voetgangers. En dat is nog steeds zo.
Officieel behoren mensen op een step (ofwel autoped zonder motoraandrijving), skeelers, skates, rolschaatsen, skateboard of met een kruiwagen, kinderwagen, skelter, gehandicaptenvoertuig tot de voetgangers. De wetgeving loopt, zoals vele andere wetten in Nederland, hopeloos achter.

Want stel je eens voor dat je met de step op het trottoir moet steppen. Onlangs heb ik de proef op de som genomen. Vreselijk. Geen doen. Stoepje op, stoepje af. Van een stepvriendelijke stoep heeft men nog nooit gehoord. Het ontbreken van op- en afritjes, de heilige koe geparkeerd op de stoep, hondenstront aan je wielen , ongelijke tegels, te smal, etc. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het leek wel op een nieuwe sportdiscipline ”hordensteppen”.

Ineens kreeg ik medelijden met alle mensen in een scootmobiel of rolstoel. En wat te denken mensen met een rollator of kinderwagen. Hoe is het mogelijk dat we in de huidige tijd nog zo’n enorme doelgroep discrimineren. Ach ja, ook wel begrijpelijk. Want onze overheid is niet in staat zaken voortvarend aan te pakken. Tenzij de verkiezingen in aantocht zijn. Dan vliegen de miljarden je om de oren en heeft men ineens oog voor al die gescheurde panden in de provincie Groningen, de zorg, het onderwijs, etc. Alles wat voorheen niet kon, kan nu ineens wel. Wat een verkiezingsretoriek. En met rekenkundige foefjes houden de politici je finaal voor de gek. Wat een disrespect voor de kiezer.

Wellicht is steppen de grootste sport van Nederland. Waarschijnlijk groter dan voetbal. Want ieder kind heeft wel op een step gestaan, toch!? En dat is niet alleen voorbehouden voor jongens. Het aanbod kindersteps is gigantisch. Ook bij mij in de garage staan, naast een 10-tal steps voor volwassenen, een viertal kindersteps voor onze kleinkinderen.
Zonder motor, uiteraard. Waar de huidige jeugd in toenemende mate met de E-bike en scooter nog te lui is om een stukje te fietsen, is de step gelukkig gebaseerd op een basale inspanning. Goed voor alle spiergroepen en uithoudingsvermogen.

Het woord “autoped” komt uit Amerika, afgeleid van “Autpède” (zelf + voet). Inderdaad, een gemotoriseerde step van de Autoped Company of America (155cc-eencilindermotor). Merkwaardig dat de NAF (Nederlandse Autoped Federatie) derhalve deze naam gebruikt, tenzij alle wedstrijdsteppers stiekem een motortje in hun as hebben. Je weet ‘t maar nooit met die snelheden.

Jong geleerd, oud gedaan! Dat is de right spirit. Steppen is voor alle leeftijden. En dat laatste zag ik onlangs toen ik op vakantie was. Een oud dametje, zeker 80 jaar, bewoog zich voort met een steprollator. Gewoon aan weerszijde, tussen de voor- en achterwielen een plankje. En zo stepte dit oude dametje op haar gemak naar de winkel, boodschappenmandje aan het stuur. Fantastisch om te zien. Goed voor de beweging en sneller dan te voet. Maar helaas, ook daar was het “hordensteppen”.

Gelukkig kunnen wij steppers ons gewoon gedragen als fietsers en gebruikmaken van de fietspaden en/of de rijbaan. En zo tot op hoge leeftijd blijven steppen. Mocht dat echter niet meer lukken, dan kan de overheid hopelijk meer aandacht besteden aan de vele obstakels voor alle mensen die wel van de stoep gebruik moeten maken. Dan kunnen de ouderen onder ons ook nog met veel plezier gebruik maken van de steprollator. Misschien is het ’n beter idee om daarvoor een one-issue partij op te richten. Want zo moeilijk is dat niet. Een verkiezingsprogramma op een A-4tje en voor de rest verkondig je gewoon allemaal halve waarheden.

Henk Roelofs, Stepclub Amersfoort

Stepteams

locatie

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.

DISCLAIMER