• slider-09
  • slider-05
  • slider-08
  • slider-01
  • slider-02
  • slider-03
  • slider-10
  • slider-04
  • slider-07
  • slider-11
  • slider-06

Mijn studietijd in Amsterdam is alweer even geleden. Ook toen waren er studentenverenigingen waarvan je lid kon of mocht worden. Uiteraard waren er ontgroeningen. En wellicht nog heftiger dan tegenwoordig. Maar dat kwam niet in het nieuws. Sociale media noch mobieltjes waarmee je alles kunt filmen, waren nog niet uitgevonden.

Zelf ben ik geen lid geworden van zo’n vereniging. Maar een biertje drinken in de sociëteit kon altijd. Helaas had ik daarvoor weinig geld. Ik leefde van een studiebeurs, die eens per kwartaal werd overgemaakt. Dan was het feest en bezatte ik me in de sociëteit, om de eerste ochtendtrein weer naar mijn woonplaats te nemen. De rest van dat kwartaal kon ik me zo’n uitspatting niet veroorloven.

En het was op één van die memorabele kroegdagen dat er rake klappen vielen. De rijkeluis corpsleden , in blauwe blazer, stropdas en grijze broek met omslag waren dagelijks in de kroeg te vinden en gingen met elkaar op de vuist. “Alcohol in de man, geest in de kan”.  Een paar voortanden volgen over de aftandse houten vloer met zaagsel. Waarom? Geen idee. Te hoog testeron gehalte, vermoed ik. De volgende ochtend liep het heerschap met een beugelbek en flink wat blauwe plekken weer vrolijk rond in zijn blauwe blazer. Paste qua kleur prima bij elkaar.

Dezelfde heren speelden in die tijd tevens al golf en troefden elkaar af met hun handicap. Daar werden ook rake klappen gegeven met de houten golfclubs. Niet dat ze van hout zijn, hoor! Welnee, zo worden ze nou eenmaal genoemd. Net zo vreemd als de uitdrukking “fore”,  dan moet je niet naar voren kijken, maar juist achterom vanwege een naderende golfbal. Een sport kun je dat golfen natuurlijk niet noemen. Voor die heren met hun dikke buiken was het vanzelfsprekend een hele uitdaging om 18 holes te lopen, na al die kroeguren. Nee, het wordt pas een sport als we er een soort biathlon van maken. Een golfparcours lopen op snelheid. Fysieke inspanning gecombineerd met concentratie. Voor die echte biathlon sporters heb ik pas echt respect op hun langlaufski’s en met hun geweer.

Ik heb niet zoveel met die boys die rake klappen uitdelen. Neem nou Camiel Eurlings. De mooiste en betaalde vrijwilligersbaan van de wereld bij het IOC, die zich permitteert om zijn vriendin in elkaar te slaan. Vervolgens een persbericht doet uitgaan dat het een “eenvoudige mishandeling” betrof. De kroonprins van het CDA die met betraande ogen salueert “at your service” naar Maxim Verhagen en zichzelf een mooi baantje bezorgde bij de KLM (vertrokken wegens mismanagement), denkt wellicht dat  ie boven de wet staat. Deze wonderboy is “back to earth”, net zoals die golfbal. Hij dacht even alleen naar voren te kunnen kijken, maar de echte topsporters dwongen hem om toch nog even om achterom te kijken en de consequenties te aanvaarden. Zelf had ie niet de moed om op te stappen. Een terechte rake klap tussen de ogen, toch!! Je zult maar op de OS een medaille om je nek gehangen krijgen door zo’n loser. Gelukkig kan ie bij paps en mams in Valkenburg gezellig op de bank met het bordje op schoot naar de OS kijken. Eigenlijk een zielige man.

De échte wonderboys and – girls zijn natuurlijk onze deelnemers aan de Olympische winterspelen. Die (shorttrack-) schaatsers delen pas écht rake klappen uit. Rake klappen. Maar dan op sportief gebied. Wat een sensatie. Wat een sporters. Ongelooflijk, wat een respect heb ik voor die sporters. De ene na de andere medaille wordt omgehangen. Deze sporters hebben jarenlang keihard moeten werken om zover te komen en om hun conditie te behouden, in plaats van via het Haagse pluche mooie baantjes in de schoot geworpen te krijgen. “Geen woorden, maar daden”, een zeer toepasselijke uitdrukking die me na aan ’t hart ligt, hoewel ik geen echte fan van Feyenoord ben.

En dat alles mede dankzij de ontwikkeling van de klapschaats. We zouden het bijna vergeten dat deze uitvinding borg stond voor een ware regen van wereldrecords in Nagano in 1998. Gewoon omdat je met deze schaats langer in contact kon blijven met het ijs en niet de remming had van het zogenaamde “punteren” bij de conventionele schaats. De strekking van de kuitspier werd als het ware vergroot. Dus met de klapschaats deel je inderdaad rake klappen uit.

Het was zo’n fenomeen dat er allerlei artikelen op de markt kwamen, zoals de ouderwetse schaatsmuts. We noemden het een “klapmuts”. De puntjes aan weerszijden kunnen namelijk omhoog geklapt worden. Ik was op een internationale conferentie in St. Maarten en hadden voor alle deelnemers zo’n klapmuts meegenomen. Het is een écht collectors item geworden voor het internationale gezelschap dat nog nooit van de klapschaats had gehoord..

Ook bij het steppen kunnen nog veel leren van deze klapschaats-techniek. Een prachtige en soepele cadans, gecombineerd met  een zolang mogelijk contact met de wegdek. Dat levert snelheid op. Dan deel je rake klappen uit. Zou er nog eens een functionele “klapschoen” worden ontwikkeld, zodat je langer in contact kunt blijven met de weg? En de stepsport  gekwalificeerd wordt als een Olympische sport!!Zowel bij de winterspelen met het sleesteppen als met de klassieke step bij de zomerspelen. En dan maar hopen dat de medailles niet worden omgehangen door zo’n onsportieve plucheplakker die zijn handjes niet kan thuishouden,maar door onze eigen Erica die het geheel complementeert met een enorme klapzoen. Een meesterlijk klapstuk!  “Da’s pas echt mooi, man!!”.

Henk Roelofs, Stepclub Amersfoort

Helaas bestaat het programma niet meer. Maar Hints stond een aantal jaren geleden borg voor hoge kijkcijfers met Anita Witzier. Hilariteit met bekende Nederlanders. Nog steeds is het spel te koop en wordt in familiaire- of vriendenkring veelvuldig gespeeld. Altijd goed voor een avondje lol.

Aantal vingers op de bovenarm. Dat betekent dus zoveel lettergrepen. Trekken aan je oorlel………..Klinkt als…….. etc. Associëren en interpreteren, daar komt het op aan.

In de huidige tijd verloopt de communicatie via instagram, app, vlog, mail, etc. En met emoticons wordt aangegeven wat je ervan vindt. Wie kent ze niet. Een geheel nieuwe taal om je gevoelens uit te drukken.

Maar aan dat appen wordt wel de meeste tijd besteed. Heel de wereld appt. We kunnen ons een wereld zonder appen niet meer voorstellen. Er zijn zelfs mensen die er volledig aan verslaafd zijn. Ze hebben vierkante vingers. En na de muisarm, tenniselleboog, kantoorknie en de sms-duim, zijn er nu steeds meer klachten over een Whatsapp-vinger.

In het verleden mocht je nog roken in een restaurant. Dus het eerste wat op tafel kwam was een pakje sigaretten, want ja, wat moet je anders met je handen doen. Uit je neus eten in een restaurant is niet zo smakelijk. Gelukkig is die tijd voorbij. Maar tegenwoordig liggen de smartphones naast het bord. Het is zelfs zo erg dat men aan één tafel met elkaar appt. Gelukkig komen er restaurants waar het gebruik van een smartphone verboden is.

Recent reisde ik met de trein en zat er een jong setje naast me die gedurende de hele treinreis met elkaar hebben ge-appt. Ze hadden vreselijke lol. Kregen er een kleur van. Ik mocht het onderwerp kennelijk niet horen. Ik vraag me dan altijd af waar ze het over hebben? Dan begin ik te associëren. Zou het zoals altijd over neu……….Nee, laat maar, dat is hun geheim. Maar ze genoten erg van elkaar.

Maar zolang het de medemens niet stoort vind ik het prima. Kwalijk wordt het als je iemand in gevaar brengt, zoals appen tijdens het autorijden of op de fiets. De zorgkosten zouden aanzienlijk lager zijn als dat wordt verboden. Dat geldt niet alleen voor appen, maar ook voor het bellen.

Het moet verboden worden. Onlangs reed een fietser op de linker rijhelft van een fietspad vanwege het appen en knalde bovenop een auto die daar netjes stond te wachten om voorrang te verlenen. Grote schade. De fietser loog doodleuk dat ie niet bezig was met zijn telefoon, zei dat fietsers toch altijd in het gelijk worden gesteld en de gealarmeerde politie stond er schaapachtig bij en waren niet bevoegd tot nader onderzoek vanwege de privacywet of zo. En de verzekeringsmaatschappij was ook niet van ’t zin om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Namelijk geen schijn van kans. Conclusie: grote financiële gevolgen voor de automobilist.

Er zal wel een moment komen om handsfree te appen. Dan wordt de spraak omgezet in een app-bericht. Handsfree bellen kennen we tegenwoordig al. In de auto, op de fiets, etc. Dan kun je je handen gewoon aan het stuur houden. Minder gevaarlijk. Moslima’s hebben het maar wat makkelijk. Die steken nl. gewoon de smartphone tussen hun oor en hun hoofddoek. Daar is natuurlijk die hijab niet voor bedoeld, maar gemak dient de mens. Ook veel vrouwen steken de smartphone gewoon in hun BH. Beetje afhankelijk van de cup, uiteraaard. Die is daar natuurlijk ook niet voor bedoeld. En bovendien communiceert het ook vrij onhandig, lijkt me. Ik ben geen ervaringsdeskundige.

Overigens zie ik weinig moslima’s in de stepwereld. Héél opvallend. Zou toch prima kunnen, want met een hoofddoek kun je prima steppen en onder een helm past die zeker. Nog lekker warm in de winter, toch!!?? En bovendien is het dan mogelijk om handsfree te telefoneren tijdens het steppen. Nike introduceerde recent de sporthoofddoek Pro Hijab. Zit strak en gemaakt van ademend materiaal. Ik durf te wedden dat er eerdaags zo’n hoofddoek komt met een klein zakje voor je telefoon, zoals in alle sportkleding gewoon is. Of zullen we maar hopen van niet.

Maar appen blijft toch een moeilijk punt tijdens het steppen. We hadden iemand in onze stepclub die toch bezig was met zijn telefoon tijdens het steppen. Dus één hand aan het stuur, dat is vragen om moeilijkheden. En ja hoor, het ding glipt uit de handen. Finaal naar de filistijnen. Grote schade. Dat gebeurt dus nooit meer.

Appongeluk!!! Het woord van 2017. Wie had dat ooit kunnen bedenken!!??
3 lettergrepen en even aan mijn oorlel trekken. Klinkt als ………Stappongeluk. Laten we hopen dat er in 2018 weinig Stapp-ongelukken gebeuren. Laat die smartphone gewoon heerlijk thuis of in je zak. Maak je hoofd lekker leeg tijdens het steppen en communiceer op de meest basale wijze.

Gewoon lekker kleppen tijdens het steppen.

Henk Roelofs, Stepclub Amersfoort

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.