• slider-01
 • slider-08
 • slider-05
 • slider-10
 • slider-02
 • slider-11
 • slider-04
 • slider-03
 • slider-06
 • slider-07
 • slider-09
 • Start
 • 11-steden-fiets5daagse-per-elfstedenstep

11 Steden Fiets5daagse per Elfstedenstep

....Bij ‘het startschot’ om 09:30 uur was het meteen volle kracht vooruit. Even snel door het informatieboekje bladeren had namelijk geleerd dat al vrij aan het begin van de route een pontje zat. En vaak mogen daar niet meer dan 20 mensen op, soms zelfs maar 12. Kom je als een van de eersten aan bij het veer, word je als een van de eersten overgezet. Kom je als een van de laatsten, dan moet je heel lang wachten… De eerste 7,5 km over zandpaden door de prachtige Alde Feanen ging ik dus zo hard als ik kon. Bij en op de pont kon ik immers rusten.
Na de oversteek rustig verder steppen, met de snel toenemende warmte moet je het niet te gek maken qua inspanning. En veel drinken, heel veel drinken, minimaal 0,5 liter/uur. Halverwege de rit naar Dokkum, bij Hurdegaryp, wegopbrekingen. Op een gegeven moment kon ik niet verder en was het zelf een omle

iding uitpuzzelen. Ik rijd met navigatie – de routes zijn ook als gpx beschikbaar – en dat maakt het net even makkelijker.
 
Dokkum is een bezienswaardige stad en aan de fontein werd hard gewerkt. Laatste kwartaal van dit jaar moet hij klaar zijn, meen ik. M’n Elfstedenkaart af laten stempelen en weer retour Eernewoude. Via een andere route uiteraard, landschappelijk ook mooi maar met heel veel slecht wegdek. Ongelijk liggende klinkertjes, die toch erg onprettig worden wanneer je al een veertig – vijftig kilometer op je step hebt gestaan…
Bij terugkomst in Eernewoude zo’n 75 km op m’n teller. Wel genoeg voor een zo warme dag als deze. Terugrijden naar m’n verblijf, lekker douchen en dan Sneek even in voor wat eten.
 

Dinsdag 17 juli 2018
 

Dag 2 3 fontein IJlst

Niet zo warm als maandag, gelukkig. Maar nog wel meer dan warm genoeg. Van Eernewoude naar Oudega SWF (Zuid West Friesland) dit keer. Ook nu weer pontjes, twee achter elkaar zelfs. De eerste al na een kilometer of zes, de tweede – een handpontje, dus zelf de kabel die het bootje trekt opdraaien – na per saldo een kilometer of vijftien. Tweemaal stretchen dus, en tweemaal als eerste (mee) over. Verder naar mooi Aldeboarn, met z’n opvallende bruggetjes. Dan met een slinger noordwaarts langs de Wijde Ee om vervolgens weer af te zakken naar het prachtige Akkrum. De hoogste tijd voor koffie!

Van Akkrum door naar Sneek voor het tweede van de elf stadsstempels. En voor de eerste fontein, die vrij kort voor de voor Sneek zo karakteristieke Waterpoort is geplaatst. Waarmee die fontein – een vrij levensecht ogende man met een ‘hoorn des overvloeds’ - moeilijk ‘een blikvanger voor een blikvanger’ kon worden. Een andere plaatsing had de Sneker fontein denkelijk meer recht gedaan.
 
Vanaf Sneek is het eigenlijk nog maar een klein stukje naar het eindpunt, een kilometer of twaalf, dertien. Met al heel snel een tweede stad, IJlst. Het laatste stuk naar IJlst gaat over een slingerend zandpad, waarmee je het stadje langs de beide molens binnenkomt en waarna je welhaast onvermijdelijk langs de IJlster fontein wordt geleid. Die fontein – het lijkt wel glas! - is prachtig, voor mij een van de mooiste.
Dat zandpad naar IJlst toe is daarentegen een ander verhaal; van zichzelf is het al wat listig maar nog veel erger nu het door de droogte deels mul is. Op een bepaald punt stuiter ik op/over een obstakel en weet me nog net met en op m’n stepje staande te houden. Meer geluk dan wijsheid en ja, ik moet toegeven, iets minder snel rijden was misschien verstandig geweest. Een collega-stepper was minder fortuinlijk en maakte op datzelfde punt een lelijke smak, zo hoorde ik de volgende dag. Gelukkig kon hij de tocht wel voortzetten.
 
Met het stadsstempel van IJlst op m’n kaart door naar Oudega, de laatste kilometers. Vol tegen de wind in, dus nog even hard werken. Met 63 km totaal rond ik deze etappe af en parkeer m’n stepje op de camping die als eindpunt fungeert. Keurig op slot natuurlijk want m’n step blijft daar overnachten. Daarna met de door Friesland Beweegt gecharterde touringcar terug naar Eernewoude en vervolgens met m’n auto retour Sneek.

Woensdag 18 juli 2018

Bijtijds arriveer ik vanuit Sneek in Eernewoude, want om 8 uur stipt vertrekt de touringcar die ons naar Oudega terugbrengt. Vandaag verder op step, en wel van Oudega naar Molkwerum, tussen Stavoren en Hindeloopen. Dit is een van de al langer bestaande en mij dus bekende etappes. De mooiste of in elk geval een van de mooiste wat mij betreft. Dat zit hem met name in het middenstuk, de rit door het bos richting IJsselmeer.
Maar eerst gaat het via Heeg en Hommerts naar Balk, wat een erg leuk plaatsje is en waar de route ons doorheen leidt. Van Balk gaat het naar Sloten, Frieslands kleinste stadje en dus voorzien van een fontein. Een meer dan aardige, vind ik, jammer dat hij een beetje op een achterafplein staat.

Een tijdlang heb ik een van de Belgische deelnemers achter me rijden, die mij breed uitmeet hoe trots hij er op is dat hij mij weet bij te houden op zijn fraaie carbontourfiets. En dat zonder elektrische ondersteuning, jawel! Waar de meeste deelnemers er wel een idee van hebben dat steppen duidelijk zwaarder is dan fietsen, en dat steppen op mijn stepje met kleine wieltjes nog weer meer vraagt dan rijden op een van de andere deelnemende steps met twee grote wielen, is dat kwartje bij deze meneer duidelijk niet gevallen. Op alle tegenwindstukken blijft hij achter mij rijden, en laat mij daar dus de wind vangen...
Ik laat het maar zo en weet hem op enig moment te lossen. Voor Sondel gelukkig, waar de route het ‘bos’ invoert en ik een aaneengesloten stuk van zo’n elf – twaalf kilometer continu onder de bomen rijd. En dat in Friesland! Deels over smalle slingerpaden, waarbij het niet fijn is om iemand dicht op je achterwiel te hebben wanneer je ergens moet afremmen.

Dit bosrijke stuk vind ik altijd heel mooi, maar het allermooist is wanneer je bij Mirnser Klif tussen de bomen vandaan komt en op een paar honderd meter het IJsselmeer voor je ziet. Achter je bossen, voor je water tot zover je kijken kunt. Spectaculair en telkens ervaar ik het weer als een beleving!
Bij het IJsselmeer aanlanden heeft ook een keerzijde, namelijk dat je de dijk opgaat waar de wind vrij spel heeft. Daarbij mag je ook nog klimmen, eerst tot aan Laaksum en vervolgens tegen de Rode Klif op, naar het monument voor de Slag bij Warns.Dag 3 2 fontein Stavoren
Het afdalen van die laatste hoogte is dan weer alleraardigst, zelfs op een Elfstedenstepje. Een niet heel steile maar wel lange afdaling, waar je geen enorm hoge snelheid bereikt maar wel heel ver doorrolt. Zodra je weer moet gaan afzetten heb je Stavoren in zicht en is het nog maar een paar kilometer.

De fontein van Stavoren is een enorme vis met wijd opengesperde bek. Ik weersta de verleiding om m’n stepje er in te zetten, schiet een paar plaatjes, scoor het stadsstempel op m’n Elfstedenkaart en rijd door naar het eindpunt, Molkwerum. Bakermat van de fameuze Molkwarder Koeke, die overigens tegenwoordig in Joure wordt gebakken. De vroegere bakkerij is wel een leuk museumpje, waar je koffie kunt drinken. Met daarbij uiteraard de beroemde koek...

Donderdag 19 juli 2018

Vandaag staat de etappe van Molkwerum naar Harlingen op het programma; met 55 kilometer de kortste rit van onze Elfstedentour. Molkwerum ligt ongeveer halverwege tussen Stavoren en Hindeloopen, de rit naar het laatstgenoemde stadje duurt dus maar even. De fontein is bijzonder maar zeker niet onaardig; de uit de kluiten gewassen houten elementen doen mij denken aan de geweistangen van een hert en dat appelleert aan het ‘hinde’ in Hindeloopen. De route die we nu rijden is me heel bekend. Van Hindeloopen gaat het naar Workum, waar het zoeken iDag 4 1 Hindelopens naar de fontein.  Die blijkt letterlijk ergens achteraf weggestopt, ‘de woeste Workumer leeuwen’ riepen nogal gemengde gevoelens op. Ik kan het me voorstellen, eerlijk gezegd, voor mij zijn de beelden die de fontein vormen van een hoog Playmobiel gehalte. Waarbij de fontein functioneert als een bedriegertje, wat maakt dat het geheel mij vooral aan een speelobject doet denken. Als zodanig vind ik hem dan wel weer geslaagd, en natuurlijk moet ik er even met m’n stepje tussendoor...

Van WorkDag 4 3 onderweg Nijhuzumum naar Bolsward is een prachtige route, onder meer langs de Aldgaaster Brekken. Frieslands mooiste fietspad, wat mij betreft. Via een prachtig strak geasfalteerde slingerdijk naar Tjerkwerd, en vandaar via een jaagpad Bolsward in. De Bolswarder fontein naast de kerk leek mij op een draak, maar blijkt een vleermuis voor te stellen; de vleugels had ik in elk geval goed gezien. De ontwerper, de Belgische kunstenaar Johan Creten, is er goed in geslaagd om er iets multifunctioneels van te maken. ‘Stand alone’ is het een kunstwerk dat naast de kerk niet misstaat en daaraan toevoegt, maar het blijkt voor kinderen ook uitnodigend en geschikt als klauter- en waterspeelobject.

De omgeving van Harlingen en daarmee de rit daar naartoe vind ik wat minder inspirerend. Hoewel bijvoorbeeld een plaatsje als Pingjum dan wel weer leuk is. De camping die het eindpunt van de etappe van vandaag is ligt net binnen de bebouwde kom van Harlingen. We zullen dan ook de volgende dag bij ons vertrek vanaf de camping meteen het stadsstempel van Harlingen op onze Elfsteden stempelkaart krijgen.

Vrijdag 20 juli 2018

Bij vertrek vanuit Harlingen voor de laatste etappe is het eerst zoeken naar de fontein, een potvis die in de Harlinger haven ligt. Dat we er massaal tot wel drie keer toe voorbijrijden zegt wel voldoende over hoe die niet opvalt. Het was laagwater en dus lag hij geheel boven water, wat ook niet bijdroeg aan de uitstraling. Het havengebied zelf was echter des te indrukwekkender, ook door z‘n mij verrassende uitgestrektheid.
Langs de zeedijk Harlingen uit, tot aan Sexbierum. Graanvelden van verschillende soort, fraaie bermen, vogels, loslopende schapen op de dijkweg waar je tussendoor moet steppen/fietsen, zonnetje erbij maar nog niet te heet, kortom best aangenaam.

Dag 5 1 wasemfontein Franeker


Van daaraf verder richting Franeker, met een prachtige nevelfontein naast de kerk. Stempel gescoord en weer door, naar Leeuwarden, de laatste van onze elf steden. Even voorbij Dronrijp beland je weer op een jaagpad, dat je in principe tot in Leeuwarden centrum brengt. In principe, want bij Ritsumazijl bleek de doorgaande route afgesloten en moest ik een omweg zoeken. Met hulp van m’n navigatie lukte het vrij makkelijk om weer op de oorspronkelijke route terug te komen en dus op de goede manier Leeuwarden in te komen. ‘Op de goede manier‘ omdat ik daarmee de door Friesland Beweegt geplaatste routepijltjes kon volgen om bij de Leeuwarder fontein - ook een mooie! - en vervolgens bij de stempelpost te komen. Dat wordt anders veel zoeken en vragen...

Dag 5 2 fontein Leeuwarden

Voorgaande jaren was dit het begin- en dus eindpunt van het Elfstedenrondje, maar nu komen er nog een pakweg vijftien kilometers bij om naar Eernewoude te rijden. Daar wacht het begeerde Elfstedenkruis, beloning voor alle inspanningen. Hoewel, eigenlijk is die medaille maar bijzaak en zijn de belevenissen en is de lol onderweg de beloning.

11 Steden Fiets5daagse per step?

Is dat nou een beetje te doen, zo‘n vijfdaagse fietstocht op de step? Moet je er erg getraind voor zijn? Ik heb in totaal 315 kilometer gereden in vijf dagen; gemiddeld dus 63 kilometer per dag met een maximum van 75 km. Wanneer je van de bus gebruik wilt maken, kun je van negen uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s middags over de dagafstand doen, in totaal acht uur dus. Rijd je 15 kilometer/uur, relaxed voor de meeste steppers, dan rijd je vijf uur over de 75 km die de langste afstand vormden. Daarmee houd je van de voor het rijden beschikbare acht uur er nog drie over om onderweg te pauzeren, hier of daar te kijken, wat te eten, een praatje te maken of wat dan ook. Kortom, heel ontspannen.
Kun je een afstand steppen van pakweg 60 km met een gemiddelde snelheid (exclusief pauzes) van 15 km/uur zonder dat je daarvan volledig afgepeigerd bent, dan kun je met gerust hart aan deze vijfdaagse meedoen. Wil je familie of vrienden meenemen, kunnen die natuurlijk ook gewoon op de fiets meerijden. Het is tenslotte een fietsvijfdaagse.  

Alfred Balast

Wij worden ondersteund door:

vipwebdesignVIPWebdesign Houten No nonsense webdesign! 

 

Logo Step Events

kostka

logo stepshop

StepWinkel Logo steponline Professionele & betaalbare poedercoating Bolsward
stepplaza de steppenspecialist    

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.

DISCLAIMER